miercuri, 29 aprilie 2015

Manduca

Wrap elastic - 100% bumbac organic, jerseu bi-elastic, fara spandex

Albinuta 4l2s, 6.500 kg
Gargarita 2a8l, 14.500kg
Timp de testare: 2 saptamani

Multa vreme am asociat brendul Manduca cu ssc-urile (soft structerd carrier),  pana intr-o zi cand am citit ca au lansat modelul Sling. Evident ca in momentul acela m-am dus ca gandul la un sling cu inele. M-am inselat. Era vorba despre un wrap elastic. Deci azi vorbim despre Manduca Sling - wrap elastic (sau stretchy wrap cum i-ar spune terminologia de specialitate). 

Wrapul elastic Manduca Sling are o textura interesanta deoarece materialul este din jerseu si este elastic atat pe latimea lui cat si pe diagonala, iar pe lungime extrem de putin, spre deloc. Desi este subtire, sustine intr-un mod placut si face fata plimbarilor lungi. Daca te decizi sa scoti copilul din wrap si sa il pui la loc nu este necesar sa refaci legatura. 
Se aseaza foarte frumos si se aranjeaza extrem de usor deoarece are marginile custe in culori diferite, astfel incat se poate urmari linia materialului.


Poate fi purtat atat in fata cat si pe sold. Producatorul impreuna cu Trageschule Hamburg (scoala de bw din Germania) au creat o legatura, diferita de cea clasica, pentru a putea fi purtat si pe sold. Legatura respecta regula celor trei straturi obligatori de material pe spatele bebelusului pentru obtinerea sustinerii necesare. Am testat si eu aceasta legatura. Gargarita s-a distrat extrem de tare, iar Albinuta nu a fost extrem de incantata nici in casa nici afara. Pe parcursul unei plimbari de aproape o ora am simtit in permanenta nevoia sa sustin Albinuta cu o mana.  Personal as recomanda aceasta legatura mamelor cu mai multa experieta, acelora care stiu sa tensioneze un wrap tesut pentru ca legatura se face cu copilul in brate si necesita indemanare.


Wrapul  elastic Manduca se gaseste intr-o paleta interesanta de culori, iar albastru acesta este foarte frumos. Recunosc ca de cand sunt mama si de fetita rozul si movul sunt la putere, cu toate acestea culoarea ne-a transmis multa energie pozitiva si  chef de plimbare.

Cristina  ne povesteste si ea despre experienta ei cu Manduca Sling

Eu am avut o iesire cu Georgica de un an si vreo 9,5 kg in wrap elastic manduca. Am probat pentru ca eram curioasa daca tine. Si da, sustine un copil de 9,5 kg, fara sa fie totusi la fel de confortabil pentru umerii mei, cum este un wrap tesut, dar am tinut copilul la un traseu prin Bucuresti cu transportul in comun, un autobuz si doua metrouri si ceva de mers pe jos. Mi-a placut elasticitatea, felul cum se intinde pe copil. Pentru ca ziua de proba a fost una calduroasa de vara, pot spune ca, desi e cel mai subtire wrap elastic, mi s-a parut mai calduros ca un wrap tesut, poate si din cauza ca e obligatoriu sa port 3 straturi si sa fiu infasurata impreuna cu bebe. La wrap tesut evitam acest tip de lagaturi in zilele fierbinti de vara.

Despriere producator:
Testat și acreditat pentru bebelusi intre 3.5 kg - 15 kg - pentru confort recomandam folosirea pana la aprox 9 luni, 9 kg.
100% bumbac organic - productia intr-o fabrica certificata GOTS, in Europa.
material de cea mai buna calitate - jerseu bi-elastic care ofera elasticitate perfecta, fara spandex
O descriere ampla gasiti pe HipHip

Multumesc Bibliotecii Bucuresti pentru suportul acordat in realizarea acestui material.

Purtari placute!



luni, 27 aprilie 2015

Isara

Wrap elastic 100% bbc, tricot interlock

Albinuta: 4l 2s, 6500gr
Timp de testare: 1 saptamana


Unele albinute zboara din floare in floare. A mea zboara din sistem in sistem, in ultima perioada din wrap in wrap si uite asa am ajuns sa ne purtam cu drag in wrapul elastic de la Isara.

Din punctul meu de vedere cel mai facil sistem este wrapul elastic, daca il pui corect pe tine nu ai nimic de tensionat ci doar de aranjat. De aceea el este la indemana oricarei mame incepatoare in ale babywearing-ului (bw).

Prima reactie cand l-am primit a fost: in sfarsit un wrap elastic subtire! Ne plimbasem ceva vreme in  Ergo ( care este unul grosut ). Dintre wrapurile elastice probate de mine, Isara este cel mai subtire. Cred ca cel mai corect merita a fi comparat cu cel de la poarta-ma! si Mamagolo, toate  fiind acelasi tip de material, insa Isara este cel mai subtire.

Fiind tricot interlock materialul este elastic doar pe latime si foate putin pe lungime. Cu toate acestea dupa o plimbare mai lunga, de cateva ore, am simtit nevoia unei ajustari la legatura. Acesta s-a lasat sub greutatea Albinutei si dupa ce am scos-o din wrap a fost necesar sa refac legatura ca sa o pun inapoi. Acest aspect este o consecinta a faptului ca materialul este mai subtirel.

Daca ai un bebe tras prin inel poate sa fie o alegere buna pe termen lung, daca el este mai rotunjor si ia rapid in greutate o alternativa ar fi wrapurile mai grosute care nu se lasa asa usor. Desi producatorul spune ca acest produs sustine si este testat pana la 15 kg, personal nu m-am incumetat sa pun si Garagarita in el.
Descriere producator:

Wrapul elastic Isara este din bbc 100%, standard Oeko Tex 100.
Este recomandat de la nastere pana la 15kg.
O descriere ampla gasiti pe Isara

Multumesc comunitatii Babywearing Galati pentru suportul acordat in realizarea acestui material.





Purtari placute!



miercuri, 22 aprilie 2015

Manduca


Manduca este unul din cele mai populare ssc-uri (soft structured carrier) de pe la noi. Vine din Germania, atat in varianta clasica (newstyle) cat si in diverse editii limitate cu printuri foarte faine. 

Ca si celelalte ssc-uri, este potrivita pentru bebelusi care isi tin deja foarte bine spatele.

Este un carrier mai putin spatios, ideal pentru cei carora le place sa stea foarte lipiti de mami. Copiii care au nevoie de libertate mai mare de miscare, de mai mult “aer” sau spatiu e posibil sa nu agreeze sistem . De asemenea daca bebele este mai grasun, iar e posibil sa nu fie cel mai mare fan al Manducai. 


Manduca este un carrier ce creste odata cu copilul datorita fermoarului, care mareste panoul cand este deschis. Vine si cu un zip-in, care se pune in spatiul gol cand este fermoarul deschis. Alte accesorii ale sale mai sunt gluga, protectiile pentru bretele (fumbees), dar si o gentuta , Manduca Pouch, care mie personal imi place foarte mult si o folosesc la orice ssc dar uneori si la wrapul tesut. Se poarta ca borseta dar si ca geanta de umar.

Carrierul e destul de complex, are multe reglaje, catarame de alaptat, elastice  micute care tin chingile dar are si un sistem de siguranta al cataramei de pe centura, aceasta nu poate fi desfacuta cu o singura mana.
Daca esti foarte foarte slaba si micuta in solduri, as zice ca manduca nu e prima alegere, Boba sau Lenny Lamb sunt mai inguste in talie. Eu am 1,70 m si 61 kg si nu tocmai talie de viespe.
Inca o mai port ocazional, pe langa ssc-urile toddler din dotare, inca mai face fata distractiei si cu toddler de 2 ani 4 luni pentru ca al meu e subtirel si inaltut, dar in general, daca bebe e mai pufos ramane mica ceva mai devreme.

Descriere producator:
Sustine pana la 20kg.
Suportul oferit spatelui si gatului este ajustabil pe inaltime.
Mai multe detalii gasiti pe HipHip


poarta-ma!

Wrap elastic - bbc100% tricot interlock

Gargarita de la 2l la 8l (8000gr), ocazional la 18l-20l
Albinuta 1 zi pana la 4l (6000gr).

Mi-a luat ceva timp sa ma decid daca sa va povestesc  despre wrapul elastic (we) de la poarta-ma! sau nu. De ce? Primul meu sistem a fost un we poarta-ma!, primit in dar de la sotul meu,  pe cand Gargarita facea doua luni. Mai mult decat atat si pe Albinuta am pus-o in el, in acelasi wrap, din primele ei ore de viata. Tot wrapul acesta mi-a facut cunostinta cu o comunitate minunata de mamici, Poarta-ma ajutor in BW . In consecinta voi incerca sa fiu cat se poate de obiectiva, daca credeti ca nu reusesc sa fie cu iertare.

Recunosc ca prima oara cand am vazut cei 5m de  material, m-am gandit ca imi va fi aproape imposibil sa ma descurc cu el. Da,  te poate  intimida la inceput lungimea, dar  vei vedea cat de importanta este pentru a obtine  suportul necesar in cele trei straturi de material obligatorii. Dupa cateva incercari mi-a fost foarte usor deoarece materialul este extrem de placut  si usor de manevrat.    
Cand il pui pe tine nu trebuie sa te infasori strans, mulat (cum as fi tentata sa fac cu cel de la Isara care este din acelasi  tip de material, dar mult mai subtire) ci  exact ca atunci cand pui pe tine o bluza care nu este nici multa dar nici larguta/aerisita. Are o elasticitate ferma care te ajuta pe parcusul plimbarilor sa nu ti se lase materialul sub greutatea copilului. Lucrul acesta se datoreaza materialului din bbc 100% tricot interlock care face ca materialul sa aiba elasticitate doar pe latimea lui si extreme de putin pe lungime.

Sustine bine in plimbarile lungi si daca te decizi sa scoti bebelusul din sistem nu este necesar sa desfaci si sa refaci legatura. 

Dintre wrapurile elastice incercate de mine, materialul este undeva la mijloc ca grosime nu este nici cel mai subtire, dar nici cel mai gros si de aceea cred ca este potrivit din toamana pana in primavara.  Manduca si Isara fiind cele mai subtiri,  iar Boba si Ergo cele mai groase . Cele trei straturi de material obligatorii pentru sustinerea optima a bebelusului sunt echivalentul a trei body-uri de aceea este bine sa imbracati cat mai lejer copilul.

Gargarita s-a bucurat de el cam pana pe la 8l cand avea in jur de 8 kg.  L-am pus si mai tarziu in el pe la vreo 18-20l/12kg, chiar daca producatorul il recomanda pana la cca 10k. Am fost placut surprinsa sa vad ca materialul s-a asezat frumos si a oferit o sustinere potrivita fara sa se lase sub greutatea Gargaritei.  Oricum la 19l sugerez  pentru o plimbare mai lunga un sistem adecvat varstei si greutatii. 

Este un sistem ideal pentru mamici incepatoare si bebelusi mici  chiar din prima zi de viata.



Descriere producator:
100% bumbac tricot interlock, Oeko Tex 100.
Recomandat pentru purtatul copiilor intre 3 si 10kg.
O descriere ampla puteti gasi pe poarta-ma!.


Purtari placute!

luni, 13 aprilie 2015

Tipuri de treceri in legaturile cu wrap tesut

 Ti se impletesc mainile cand vrei sa legi un wrap tesut si nu stii care bucata sa apuci si unde sa duci? Totul devine mult mai simplu atunci cand realizezi ca toate incurcaturile se rezuma doar la cateva tipuri de a trece materialul dintr-o parte in alta.

Orizontala (infasurata) - "wrap" - materialul trece orizontal pe sub brate si merge in spate (FWCC, BWCC, Torso)


Rucksack - materialul vinde de pe un umar, face un hamac si merge pe celalat umar trecand in spate (Rucksack, Kangoroo)




Transversala (incrucisata) - "cross" - materialul vine ori de pe umar, si trece spre soldul opus, ori vine de pe sold si trece spre umarul opus dar trecerea se face printre picioarele copilului (FCC, FWCC, HCC)


Hamac (rebozo) - materialul pleaca de pe umar, inconjoara torsul pe sub brat si trece in spate, sau din spate in fata. Rebozo, DH, RRRR, Sheperd's





Un filmulet explicit gasiti aici: Tipuri de treceri in legaturile cu wrap tesut


Cu drag,

Cristina

Milena




Suntem Milena si Anastasia dar ar trebui sa zic Anastasia si Milena, pentru ca daca nu era ea nu intram in lumea asta minunata a purtatului puiului de om. 


Preferintele ni se schimba de la o etapa la alta, si nu a ramas nici un sistem (cred) neprobat de noi...suntem mereu in cautare de ceva nou, calatorie pe care dorim sa o impartasim cu voi!

Anca





Suntem Anca si Eva (20 luni), suflete pereche nedezlipite de la nasterea ei. 

Ne-am inceput aventura in lumea babywearing-ului cand pitica avea 4 luni cu un wrap tesut castigat la un concurs. Pana atunci fusese plimbata in brate, in carucior si ocazional intr-un marsupiu neergonomic (nu stiam sa fac diferenta pe atunci intre ergonomic si neergonomic). 

Grupul de pe facebook "Poarta-ma - ajutor in BW" m-a ajutat sa ma informez si sa descopar magia babywearing-ului. Am experimentat, pe rand: wrapul tesut, ssc-ul, slingul cu inele, slingul fix. 

Dragostea cea mare a ramas wrapul, chiar daca pitica isi afirma din ce in ce mai mult independenta si nu prea se mai lasa purtata.Sper ca experienta noastra sa ajute cat mai multe mame sa descopere purtarea sanatoasa si beneficiile ei.


joi, 9 aprilie 2015

Cristina

Noi suntem Cristina si Georgica... si inca patru baieti, toti au fost purtati, dar, din pacate, pe vremea baietilor mari nu se auzise de sisteme ergonomice, asa ca am o bogata experienta cu sistemele neergonomice. Abia la ultimul copil am descoperit marea bucurie pe care o aduce purtarea ergonomica... deci iubesc babywearingul cu disperarea celui care stie ca a pierdut enorm din viata (vreo 10 ani de babywearing). Pentru baietii mei care inca nu sunt mai mari ca mine, incerc sa mai recuperez cateva momente din bucuria pe care ar fi trebuit sa o impartasim atunci cand ei erau micuti, iar cei doi baieti care sunt deja prea mari ca sa ii mai port, sper ca vor recupera momentele acestea atunci cand isi vor purta proprii copii.  Sunt fanul "carpelor". Mare mea iubire e wrapul tesut, sistemul cel mai confortabil si cel mai creativ.


Cred cu tarie ca babywearing nu inseamna doar a-ti cara copilul cand ai treaba in oras si nu poti lua caruciorul, ci este o relatie parinte-copil, o relatie in care trebuie sa petrecem cat mai mult timp si cat mai placut, este o parte esentiala a formarii armonioase a copiilor, o etapa care nu poate fi sarita si nu poate fi inlocuita de nimic.

Imi doresc din adancul sufletului ca purtarea sanatoasa a copiilor sa fie cunoscuta de toti parintii si pentru asta impartasesc cu drag mamelor tot ceea ce stiu. Caut mereu sa aflu si sa inteleg cat mai multe despre babywearing... deci va invit sa pornim impreuna pe acest drum fascinant si plin de iubire.




Oana


Sunt mamica de fetite, Roxana (18ani) si Eva (18 luni), suporter infocat al babywearing-ului , ajutor pentru mamici incepatoare, elev docil al celor mai experimentate.

Eva a fost purtata din prima luna in wrap elastic apoi am trecut prin toate sistemele pana am ajuns la wrap tesut, dragostea actuala. 



Madalina




Am doi copii veseli si jucausi: Gargarita (2a7l) si Albinuta (4l). 

Amandoi sunt purtati cu multa dragoste din frageda pruncie, Albinuta chiar din primele ore de viata. 

Iubesc wrapul elastic, ador slingul cu inele, wrap tai-ul, ssc-ul si descopar in fiecare zi wrapul tesut. 

Impreuna o sa va povestim despre minunata lumea a Babywearingului.





Alexandra




Noi suntem Alexandra si Adrian.

Adrian are 2 ani si 4 luni si ma ajuta cu probatul sistemelor de purtare.


O sa va impartasesc din experientele noastre in ale purtatului, "accesorizatului" sistemelor si multe altele, dar vrem in primul rand sa va aratam cat de mult ne distram!

Boba 4G

Cand esti in cautarea unui SSC ( soft structured carrier ), a unui sistem de purtare rapid,  cu siguranta vei da si peste Boba 4G .
Este un carrier versatil si adaptabil, ideal atat pt mamici subtirele si talie de viespe cat si pt taticii corpolenti.
Comparativ cu modelul anterior, 3G, are panoul mai inatlt, si baza mai lata cu aprox 2-3 cm.
Un mare avantaj este sistemul de reglare, incredibil de usor, ceea ce il face usor de folosit de catre mai multe persoane, sau cu copii diferiti.Chingile, desi nu sunt alunecoase, se trag usor prin catarame si  ul poti regla din mers fara probleme.
Personal il vad ca pe un carrier de cursa lunga, destul de spatios, poate fi folosit cu succes de la aproximativ 6 luni ( sau de cand bebe isi tine bine spatele ) pana spre 2 ani. L-am purtat ultima data cu toddlerul meu de 2 ani intr-un back carry si nu a simtit niciun discomfort. Bretelele lui curbate sunt foarte comode si la purtarea in spate.
Atat bretelele cat si centura sunt buretate, centura nu este totusi atat de groasa ca la alte ssc-uri. Are un buzunar foarte practic pe centura si vine la pachet cu scarite si gluga.




Descriere producator:
Se poate folosi pentru copii pana la 20.4 kg
Are inaltimea de 39.9 cm şi latimea sus de 40.64 cm. 
Latimea șezutului este 34.3 cm. 
Bretelele se pot ajusta intre 50.8 cm și 101.6 cm. 
Latimea centurii din talie: 13 cm
100% Bumbac
Opţiuni de purtare în faţă şi în spate
O descriere ampla a caracteristicilor gasiti pe  KiddyShop

luni, 6 aprilie 2015

Apron vs Non apron


In Babywearing cei doi termeni sunt strans legati de modul in care se poate lega un Mei Tai sau un Wrap Tai. Acum nu va imaginati ca sunt niste legaturi ultra, mega spectaculoase si nemaiauzite, ci este vorba doar de modul in care se prinde/se pozitioneaza centura din talie.

Ce inseamna apron si non apron? Apron vine din limba engleza si inseamna sort (sort de bucatarie, de bucatar), iar non apron ar fi un fel de "non sort"

Cand Mei Tai -ul / Wrap Tai-ul se pozitioneaza apron, el se va aseza in talie ca un sort de bucatarie lasand corpul sa cada in jos. Prinderea aceasta este folositoare bebelusilor mai mici pentru ca atat corpul Mei Tai-ului cat si al Wrap Taiul nu este un dreptunghi perfect ci aduce usor cu forma unei clepsidere. Pozitionand sistemul apron practic se inguseaza puntea si se scurteaza cu cativa centimetri panoul. In unele situatii centura din talie se poate rasuci chiar de doua ori.


Legatura non apron inseamna asezarea in talie a centurii la fel ca la un ssc(soft structured carrier), adica corpul se va aseza direct in sus. In acest fel latimea puntii se va folosi la maximum.

Atat Wrap Tai-ul cat si Mei Tai-ul se recomanda in jurul varstei de 6l+, dar sunt producatori care au adaptat modelele de Wrap tai si pentru varste mai mici cum este HopTye sau DidyTai de la 3l+ sa Wrap Tai Mic de la Poarta-ma recomandat de la 1l+



Purtari placute!

Madalina

vineri, 3 aprilie 2015

Intro in BabyWearing

Draga mamica,   

Te invit intr-o calatorie printre sistemele ergonomice in care poti sa iti porti puiul din prima zi de viata pana cand acesta nu mai va dori.

Stiu din proprie experienta ca venirea pe lume a unui bebelus inseamna un adevarat bombardament de informatii din partea tuturor. De aceea vei gasi aici informatiile structurate astfel incat sa iti fie usor sa intelegi ce inseamna o purtare sanatoasa a copilului.

In lumea mijloacelor de purtare sanatoasa se vorbeste in mod constant de doua coordonate care trebuie sa fie urmarite:
1.Spatele sa adopte curbura  fiziologica (forma  literei C)
                                  si
2.Pozitia genunchilor sa fie mai sus de fundulet (pozitia M), coloana si soldurile sa fie perpendiculare.
Este foarte important, deasemenea, ca barbia sa fie la 2 degete de piept.

Iti prezent pe scurt fiecare optiune in parte si curand vei gasi pe blog si articole ample despre acestea.


Wrap elastic:
- potrivit nou nascutilor, inclusiv prematurilor, pana in jurul varstei de 7-8l sau cca 10 kg;
- este o fasie de material lunga de aproximativ 4,5-5m;
- foarte usor de folosit, ai de invatat o singura legatura ce implica obligatoriu trei straturi de material pe spatele bebelusului;
- bebelusul poate fi pozitionat doar in fata sau pe sold, niciodata in spate;
- pe timpul verii, cand este foarte cald, e mai putin confortabli pentru ca legatura presupune trei straturi de material in care mama si bebelusul sunt infasurati.                  



Wrap   tesut:

- potrivit de la nastere, inclusiv bebelusilor nascuti prematuri pana cand copilul nu mai doreste sa fie purtat;
- este o fasie de material tesut intr-un mod special ca sa aibe rezistenta si elasticitate si are diferite marimi ( Size 1- 2m, Size 2 -2,7m, .. Size 8 - 5,8m);
- producatorii folosesc pe langa bumbac si combinatii (blenduri): bumbac cu in, cu bambus, cu canepa, cu matase, cu lana etc;
- este un sistem care incita la diversitate si este extrem de versatil, poti sa il folosesti/legi in zeci de feluri;
- bebelusul poate sa fie pozitionat in fata, in spate sau pe sold;
- pentru mamicile incepatoare  recomandam un wrap deja imblanzit (adica deja folosit)  sau unul din cele care vin moi din fabrica, iar daca are dungi orizontale este si mai bine pentru ca este mai usor de identificat fasia care trebuie tensionata.

Sling cu inele:
- potrivit de la nastere, pana cand bebelusul nu mai vrea sa fie purtat;
- este o fasie de material de cca 1,80-2m si lata de 60-70 cm cu doua inele;
- materialul se regleaza si se tensioneaza cu ajutorul inelelor;
- este foarte practic si comod, chiar daca greutatea este distribuita pe un singur umar.
- bebelusul poate fi pozitionat in fata, pe sold sau in spate;
- pentru mamicile incepatoare recomand slingurile din material de wrap (twill, jaquard, diamond), iar pentru bebelusi mici sunt potrivite sling-urile subtiri  din matase, bumbac, bumbac si bambus.
  

Sling fix:

- este recomandat bebelusilor in jurul varstei de  4 - 6l +;
- bebelusul se poate pozitiona atat in fata, pe sold cat si in spate, aceasta ultima varianta o recomandam mamicilor cu mai multa experienta si cu bebelusi mai mari de 12l;
- este foarte practic si usor de impachetat;
- marimi - in functie de coordonatele antropometrice ale persoanei care poarta copilul (se masoara distanta umar - sold opus).






Mei tai:
- este recomandat in jurul varstei de 6l, atunci cand bebelusul are o coordonare buna a muschilor spatelui;
- este foarmat dintr-un corp cu 4 bretetele doua pentru prinderea la mijloc si doua pentru umeri;
- are centura si bretele intarite pentru un confort suplimentar;
- bebelusul poate fi purtat in fata, pe sold si in spate;
Wrap tai:
- este recomandat in jurul varstei de 6l, atunci cand bebelusul are o coordonare buna a muschilor spatelui;
- este facut din material de wrap tesut, ceea ce il face foarte placut la purtare;
- se poate utiliza atat in fata, in spate cat si pe sold.
- producatorii au creat si variante care se pot folosi de la varste mai mici. Ex:de la 1l + wrap tai mic Poarta-ma; de la 3l + Hop -Tye si DidyTie.

SSC (soft structured carrier): 
- este recomandat in jurul varstei de 6l +;
- este o adaptarea a Mei tai-ului cu prindere exclusiva in catarame;
- este extrem de usor si rapid de montat;
- bebelusulul poate sa fie pozitionat in fata, in spate sau pe sold (ultima varianta se poate face doar cu acele ssc-uri la care bretele se pot fixa pe spate si in X );
- se comercializeaza in trei variante baby (6l+), toddler  (18l+), preschooler (36l+).